Nem éhezel még? - kérdezte Schadl György a börtönből feleségét

bűnügy
2023 február 07., 06:19

Lehallgatták a végrehajtói kar elnöke, a korrupciós ügyek miatt letartóztatásban lévő Schadl György telefonbeszélgetését, amit a börtönből indított feleségének. A hangfelvételekről készült leiratot a Blikk tette közzé.

  • Schadl: „Nem éhezel még?”
  • Schadl felesége: „Tessék?”
  • Schadl: „Azért még nem éhezel, nyugtass meg!”
  • Schadl felesége: „Még ezt a francia krémest ki tudtam fizetni.”
  • Schadl: „Na, jól van babám.”
  • Schadl felesége: „Nem tudom, milyen összegről van szó pontosan, de hogy már biztosítva van hatszáz oldalról, az biztos.”
  • Schadl: „880 millió forint. Engem csak az érdekelne, hogy hol van az a pénz.”
  • Schadl felesége: „Nem tudom, hogy hol van, de hogy már nem tudom, már mindent lefoglaltak, meg elvittek. Hát most azért szerintem ez biztosítva van már.”
  • Schadl: „Figyelj, a nyaralónk meg a házunk ér ennyit.”
  • Schadl felesége: „De a házunk még nincs lefoglalva.”
  • Schadl: „Az igen. Húsz ingatlant foglaltak le. Rámondták, hogy olcsón vettem az önkormányzatoktól. Igazából az ügyészség foglalt le olcsón.”
  • Schadl felesége: „De ők meghatározzák az értékét? Vagy hogy?”
  • Schadl: „All in.”

A Blikk azt írja, hogy a bankszámlák és a vagyonnyilatkozatok megvizsgálása nyomán a szakember megállapította, a végrehajtói kar elnökének 2016-2021 között 1,61 milliárd forint volt az összbevétele. Emellett 1,13 milliárd forintra tett szert a cégei osztalékaiból és az osztalékelőlegekből. Schadl kapott még bérleti díjakat is, amelyek a vizsgált időszakban 168 millió forintra rúgtak. Kölcsönöket is fizettek vissza neki, amelyek révén 209 millió jött össze, két autó eladásából pedig mintegy 60 millió forint. Eszerint Schadl kiadásai 2016-2021 között összesen 1,47 milliárd forintot tettek ki. Ebből 447,46 millió forint volt a készpénzfelvételek összege, az ingatlanvásárlásoké pedig 546,2 millió.

Schadl nejének 2016-2021 között 402 millió forint volt a bevétele: munkabérként 17,6 millió forint érkezett neki, osztalékból 233 millió folyt be a számlájára. Ez idő alatt 378 millió forint kiadása volt. Többek között 188,3 millió forint értékben vásárolt bankkártyával itthon és külföldön. 2021. december 31-én 23,4 millió forint volt a számláján, emellett rendelkezett 34 millió forint megtakarítással is.

Mint korábban írtuk Schadl, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2016 és 2021 között összesen 775 millió forintért vett ingatlanokat, köztük Spanyolországban is. Szórakoztató részlet, hogy míg a nyomozati anyagok szerint a La Manga-i, tengerparti lakásért Schadl 35 millió forintot fizetett, egy hangfelvételen egy haverjának – R-nek – már 70 millióról beszél.

Ezen túl 90,5 millió forintért vettek még egy balatoni nyaralót, amelyre alsó hangon 120 milliót költöttek, 2019-ben pedig egyetlen egy napon tudtak az erzsébetvárosi önkormányzat által meghirdetett lakásokból egyszerre többet is megvenni. Egy Izabella, egy Király, egy Nefelejcs, egy Garai, két Vörösmarty és egy Dohány utcai lakást. Összesen mintegy 207,7 millió forintot adtak a hét ingatlanért. Ezeket most Schadl és felesége mind elveszítheti, mivel az ingatlanokat a nyomozás során zár alá vették.

Az ügyészség októberben nyolc év börtönt kért Völner Pálra. A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke „korrupciós kapcsolatot” alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárral, fideszes politikussal. Ennek keretében Schadl György rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki cserébe Schadl érdekében gyakorolta a befolyását a végrehajtók kinevezésekor.