Megbírságoltak egy orosz férfit, amiért nyilatkozott a sajtónak arról, hogy megbírságolták

külföld
2023 február 08., 09:17

Az orosz igazságszolgáltatás annyira komolyan veszi az ukrajnai háború különleges hadművelet kapcsán bevezetett, szólásszabadságot korlátozó szabályozásokat, hogy az már néha komikus. Egy szibériai férfit például megbírságoltak, amiért egy interjúban arról beszélt, hogy egyszer már megbírságolták az orosz hadsereg "lejáratása" miatt.

A dél-szibériai Csita városában élő Ivan Losev először azért kapott pénzbüntetést, mert a közösségi médiában leírta egy álmát, amiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megjelent. Losev arról álmodott, hogy besorozták és egy kiképzőközpontba küldték, amit egyszer csak elfoglaltak az ukrán csapatok, Zelenszkijjel az élen. A hadifoglyokat sorba állították, Zelenszkij pedig odalépett Losevhez, és azt mondta, látta a posztjait az Instagrammon. "Dicsőség Ukrajnának" mondta ekkor az álomban az ukrán elnök, mire Losev "Dicsőség a hősöknek" kiáltással válaszolt. Ez annyira tetszett Zelenszkijnek, hogy vállon veregette Losevet, és parancsba adta az embereinek, hogy lőjék agyon az összes foglyot, kivéve őt.

Ezért a posztért 30 ezer rubel (nagyjából 152 ezer forint) büntetést kapott. Majd amikor erről a büntetésről beszélt többek közt a BBC riporterének, megbüntették még 35 ezer rubelre. A BBC-nek Losev azt is mondta, hogy "minél közelebb kerülsz egy birodalom összeomlásához, annál idiótábbak lesznek a törvények", és hogy szerinte a patriotizmus azt is jelenti, hogy lehet kritizálni a hatalmat, hogy jobb legyen az emberek élete, az orosz patriotizmus viszont csak arról szól, hogy szétbombázzák Ukrajnát. " A vezetőink nem akarják, hogy a mi életünk jobb legyen, csak azt, hogy másoké legyen rosszabb." (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.