20 ezernél is többen haltak meg a földrengésben

külföld
2023 február 09., 19:04

Csütörtök estére 20 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma Törökországban és Szíriában. A török katasztrófavédelem (AFAD) szerint az országban 17 134-en haltak meg a hétfői 7,8-as erősségű földrengés, illetve az azt követő utómozgások miatt. Szíriában összesen 3277-en vesztették életüket.

Összesen 7 magyar alakulat dolgozik az országban, ők szerda estig 32 embert mentettek ki élve a romok alól, közöttük öt gyereket.

Szakértők szerint az áldozatok száma az elkövetkező napokban várhatóan tovább emelkedik. A hétfői földrengés az egyik leghalálosabb ilyen katasztrófa a 21. században. Viszonyításképpen a 2004-es indonéziai földrengésben körülbelül 227 ezren, a 2010-es haiti katasztrófában - pontos adat nincsen, a Wikipedia szerint - 100-220 ezren, a 2008-as kínaiban és 2005-ös pakisztániban körülbelül 87 ezren haltak meg. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.