Illegálisan szállított kórokozókat Elon Musk egyik vállalata

külföld
2023 február 09., 15:33

Egy állatvédő szervezet szerint Elon Musk agyimplantátumokat gyártó vállalata, a Neuralink nem tartotta be a biztonságos csomagolásra és szállításra vonatkozó szabályokat, amikor majmok agyából távolított el implantátumokat, írja a Reuters.

A Physicians Committee of Responsible Medicine (PCRM) az amerikai közlekedési minisztériumnak írt levele szerint az implantátumok nem megfelelő tárolása szövetségi törvényeket sért, mivel a kórokozók fertőző betegségeket is hordozhatnak.

A szervezet által megszerzett feljegyzések szerint, a Neuralink többek között antibiotikum-rezisztens staphylococcust és herpesz B vírust is megfelelő intézkedések nélkül szállított. Ezek a kórokozók fertőzött embereknél súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, többek között véráramfertőzést, tüdőgyulladást és tartós agykárosodást is.

Az agyi implantátumokkal foglalkozó cég ellen már decemberben is indult egy szövetségi eljárás az állatok jólétének lehetséges megsértése miatt. A vállalat néhány munkatársa a cégen belül panaszkodott a kísérletek siettetése miatt, ami a tesztekhez használt állatok szükségtelen szenvedéséhez és halálához vezetett. Az állatvédő szervezet szerint a Neuralink intézkedései „komoly és folyamatos közegészségügyi kockázatot jelentenek”.

Közben Musk egy másik cége, a SpaceX, csütörtökön megtiltotta, hogy Kijevben drónvezérlésre használják a Starlink technológiáját. A vállalat szerint a Starlink termináljait nem támadó, hanem humanitárius célokra bocsátották Ukrajna rendelkezésére, azonban egyes hírek szerint az ukránok az antennákat az orosz állások célba vételére is használták. Ezzel pedig megszegték a SpaceX által meghatározott irányelveket.

A SpaceX álláspontjára Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója Twitteren reagált. Szerinte a vállalatoknak választaniuk kell, hogy melyik „oldalon” állnak. Csatlakozhatnak Ukrajnához és „a szabadsághoz való joghoz”, vagy választhatják Oroszországot és „a gyilkoláshoz és a területek elfoglalásához való jogot”.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.