A lakosság megkérdezése nélkül, a házaktól párszáz méterre robbantanak az újranyitott recski kőbányában

környezet
2023 február 11., 14:53
comments 27

Két hatalmas robbantás volt pénteken Recsken, ahol a lakosság megkérdezése nélkül, a lakott területtől párszáz méterre nyit bányát egy Kósa Lajos ügyvédjéhez köthető cég. Az LMP képviselője, Kanász-Nagy Máté szombaton élőben jelentkezett be az úgynevezett kőzetjövesztő robbantások helyszínéről, ahol a helyiek azt mondták, korábban ígéretet kaptak a vállalkozótól, hogy a robbantás előtt értesíteni fogják őket, de ez nem történt meg.

Volt, aki álmából riadt fel a robbanásra, és az ágy is megremegett alatta, míg többek kiszaladtak az utcára vagy rokonoknál húzták meg magukat.

A térségben évtizedek óta zajlik bányászati tevékenység - a politikus szerint ezzel önmagában nincs is semmi baj, sőt -, de nem a település közigazgatási határán belül, az utca végében, hanem onnan több kilométerre. A Kósa Lajos fideszes képviselő ügyvédjéhez köthető Andezit Bau Kft. kőfejtője - amit egy helyi lakos elmondása szerint negyven éve éppen a házak közelsége miatt állítottak le - egy kődobásnyira van Recsk központjától.

Az újranyitásról a környezeti károk, a szennyezés és a zaj miatt aggódó helyieket nem kérdezték meg, sőt, kiderült, hogy a bánya beüzemelésére már a koronavírus-járvány alatt megadta az engedélyt a település polgármestere, akinek egyszemélyes döntési joga van, és a pandémia miatt a lakossági fórum is elmaradt. Nagy Sándor a döntést azzal indokolta, hogy a bányából származó bevételek nélkül nem tudnák üzemeltetni az óvodát a faluban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.