Házi őrizetbe helyezték a Katar-gate egy újabb gyanúsítottját

külföld
2023 február 12., 17:21

Az olasz hatóságok vasárnap házi őrizetbe helyezték Andrea Cozzolinót, a Demokrata Párt európai parlamenti képviselőjét, a Katar-gate korrupciós botrány újabb gyanúsítottját. Cozzolino mentelmi jogát már február 2-án felfüggesztette az Európai Parlament, egy időben a belga Marc Tarabellával, akit most pénteken a belga hatóságok tartóztattak le. Tarabella a flamand szocialista párt politikusa, akit az EP-ben már korábban kizártak a szocialista frakcióból.

Andrea Cozzolino (j) és ügyvédje, Federico Conte (b) az európai Parlament jogi ügyekkel foglalkozó bizottságának 2023. január 24-i meghallgatása előtt Brüsszelben.
photo_camera Andrea Cozzolino (j) és ügyvédje, Federico Conte (b) az európai Parlament jogi ügyekkel foglalkozó bizottságának 2023. január 24-i meghallgatása előtt Brüsszelben. Fotó: JOHN THYS/AFP

Eredetileg a hatvanéves Cozzolinót is a rendőrség vette őrizetbe, szintén pénteken, de a nápolyi bíróság vasárnap házi őrizetbe helyezte, mert az eljáró bíró szerint nem állt fenn a szökés veszélye, így nincs szükség rendőrségi őrizetére addig, amíg a belga hatóságok kiadatási kérelméről döntenek.

Belga nyomozók szerint az olasz politikus az Európai Parlament tagjaként befolyással üzérkedett, amikor kenőpénzeket fogadott el olyan harmadik országoktól, mint például Katar, vagy Marokkó. Cozzolino tagadja a vádakat. Védői szerint december, vagyis a botrány kirobbanása óta együttműködik a belga hatóságokkal. Kiadatásáról kedden dönt az illetékes nápolyi bíróság. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.