Katar-gate: felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát

külföld
2023 február 02., 12:50
comments 1

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta két képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, miután a belga nyomozók kérvényezték a kihallgatásukat a Katar-gate néven elhíresült korrupciós botrány miatt, írja a Reuters.

Marc Tarabella.
photo_camera Marc Tarabella. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Andrea Cozzolino és Marc Tarabella is a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) frakció tagja. Tarabella csütörtökön személyesen is ott volt a brüsszeli Parlamentben, saját mentelmi jogának felfüggesztése mellett szavazott. Ügyvédjeiken keresztül mindketten tagadták a vádakat, és kijelentették, hogy készek válaszolni a belga hatóságok kérdéseire.

Tarabella ügyvédje elmondta, hogy a képviselő kétszer járt Katarban. Építkezésekre és munkatáborokba látogatott, ahol az emberi és munkajogok, valamint a szólásszabadság kérdésével foglalkozott.

Eva Kaili görög képviselőt három másik EP-képviselővel együtt december elején vették őrizetbe a belga rendőrök, a gyanú szerint Katartól fogadtak el pénzeket azért, hogy tompítsák az országot ért kritikákat. Kaili később részleges beismerést tett, majd ártatlannak vallotta magát, és kérte szabadon bocsátását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.