Az USA ismét felszólította állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el Oroszországot

külföld
2023 február 13., 08:19
Amerikai biztonsági alkalmazott az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége előtt
photo_camera Amerikai biztonsági alkalmazott az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége előtt Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP

Az Egyesült Államok felszólította Oroszországban tartózkodó állampolgárait, hogy az ukrajnai háború, valamint az orosz rendvédelmi szervek esetleges zaklatása, továbbá az önkényes letartóztatás veszélye miatt azonnal hagyják el az országot.

„Az Oroszországban tartózkodó vagy oda utazó amerikai állampolgároknak azonnal távozniuk kell” - áll az amerikai külügyminisztérium és az Egyesült Államok oroszországi képviselete által kiadott utazási javaslatok és tanácsok között.

„Fokozott óvatossággal járjanak el a jogtalan őrizetbe vételek kockázata miatt” - írják a közleményben.

Az orosz biztonsági szolgálatok hamis vádakkal tartóztattak le amerikai állampolgárokat, fogva tartottak és zaklattak amerikai állampolgárokat, akiktől megtagadták a tisztességes bánásmódot, és gyakran hiteles bizonyítékok bemutatása nélkül elítélték őket.

Az amerikai külügy szerint orosz biztonsági szolgálatok egyre önkényesebben lépnek fel az általuk nemkívánatosnak tartott külföldi és nemzetközi szervezetek ellen.

Több amerikai állampolgárt jelenleg is őrizetben tartanak Oroszországban, köztük Paul Whelant, egykori amerikai tengerészgyalogost, akit 2018 decemberében tartóztattak le Oroszországban, és 16 év börtönbüntetésre ítélték.

Az Egyesült Államok már korábban tanácsolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak Oroszországba, és ha ott vannak, azonnal hagyják el az országot. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.