Cihanouszkaja: Hogyan barátkozhat a magyar külügyminiszter a minszki bitorlóval?

POLITIKA
2023 február 13., 20:18
comments 16

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető – aki a 2020-as választáson Aljakszandr Lukasenkával szemben elindult, majd az elcsalt választás után külföldre menekült – elítélte Szijjártó Péter minszki látogatását.

Az AP amerikai hírügynökség szerint azt mondta: „Akkor, amikor egy Nobel-békedíjast perbe fognak, újságírókat kínoznak meg, és orosz katonákat képeznek ki, mielőtt Ukrajnába küldik őket harcolni, az efféle cselekedetek elfogadhatatlanok.” (A koncepciós perbe fogott, Nobel-békedíjas Alesz Bjaljacki a zárt tárgyalásán az utolsó szó jogán azt mondta: Lukasenka politikai döntést hozott arról, hogy szétzúzza és elpusztítja a fehérorosz civil társadalmat.)

Szvjatlana Cihanouszkaja, kezében férje, Szjarhej Cihanouszki fényképével a prágai parlamentben 2021. június 9-én.
photo_camera Szvjatlana Cihanouszkaja a kezében férje, Szjarhej Cihanouszki fényképével a prágai parlamentben 2021. június 9-én. Fotó: ROMAN VONDROUS/AFP

Cihanouszkaja a Twitteren pedig azt írta: „A minszki illegitim rezsim a fehéroroszok elleni szörnyű bűnökben és az orosz háborúban való közreműködésben bűnös. Hogyan barátkozhat a magyar külügyminiszter a minszki bitorlóval? Ez még több bűncselekményhez és büntetlenséghez vezethet. Az EU-nak egységesnek kell maradnia, és elszigetelten kell tartania a rezsimet.”

Szijjártó egyébként este arról számolt be: „Minszkből történő hazaérkezés után Dunakeszin fogadhattam Jeenbek Kulubaev barátomat, Kirgizisztán külügyminiszterét. Ez a megbeszélés is megerősítette, hogy a transzatlanti világon kívül a béke hangja egyre erősödik.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.