Fogházbüntetést kapott a fiatalkorú, aki játékpisztollyal rabolt ki gyerekeket a Gellérthegyen

bűnügy
2023 február 13., 07:32
comments 6

Közleményben számolt be róla a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség, hogy eredményesen emeltek vádat három – az elkövetéskor 18, 17 és 14 éves – fiatallal szemben, akik 2021 őszén, egy gellérthegyi játszótéren négy kiskorú fiút támadtak meg azért, hogy kifosszák őket.

A 17 éves támadót a bíróság elsőfokon végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

link Forrás

Az ügyészség fiatalkorúak büntetőügyeiben illetékes részlege az elkövetőkkel szemben 4 rendbeli fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás bűntette, illetve kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.

A vádirat szerint a vádlottak 2021. szeptember 19-én elhatározták, hogy játékpisztollyal szereznek pénzt: egy gellérthegyi játszótérhez mentek, arcukat maszkokkal, sapkával és napszemüveggel eltakarták. Megszólítottak négy kiskorú fiút, körbeállták őket, cigarettát követeltek tőlük, majd egyikük elővette a játékpisztolyt és felsorakoztatta a sértetteket, és felszólított őket, hogy adják át értékeiket.

Ettől a gyerekek érthető módon teljesen lebénultak: odaadták mobiljaikat és fülhallgatóikat a támadóknak, akik csak az egyik - nagyjából 100 ezer forint értékű - készüléket tették el, a többit visszaadták. A 17 éves támadó a gyerek fejéhez szorítva a játékfegyvert követelte a telefon kódját és megfenyegette a sértetteket, hogyha a rendőrségre mennek, megbánják hamar.

A bíróság a 17 éves - korábban már büntetett - vádlottat 2 év fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre, 18 éves társát szintén 2 év, végrehajtásában azonban 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az elkövetéskor 14 éves társukat próbára bocsátották.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség mindhárom vádlott terhére súlyosításért fellebbezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.