Kína szerint az amerikaiak több mint tízszer megsértették ballonjaikkal a kínai légteret

külföld
2023 február 13., 13:46

A kínai külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok az elmúlt egy évben több mint tíz alkalommal repült léggömbökkel Kína légterébe. Mindezt azután közölték, hogy február 4-én amerikai vadászgépek lőttek le egy kínai kémballont Dél-Karolina partjainál, az Atlanti-óceán felett.

A kínaiak ragaszkodtak hozzá, hogy a ballon meteorológiai jelenségek megfigyelésére alkalmazták, a Pentagon álláspontja viszont a kilőtt ballon átvizsgálása után az volt, hogy azzal a kínaiak hírszerzési információkat gyűjthettek amerikai katonai létesítményekről.

A két ország közötti kapcsolatok azóta megromlottak – erről bővebben Horváth Bence írt –, az elmúlt napokban pedig további három, egyelőre azonosítatlan repülő objektumot lőttek ki Észak-Amerika felett.

Vang Wenbin kínai külügyminisztériumi szóvivő hétfőn úgy fogalmazott, „az sem ritka, hogy az Egyesült Államok illegálisan hatol be más országok légterébe”. Elmondása szerint csak az elmúlt egy évben „több mint tíz alkalommal repültek illegálisan amerikai ballonok Kína felett, a kínai hatóságok engedélye nélkül”, ezekre pedig szerinte Peking „felelősségteljesen és professzionálisan” reagált.

A Fehér Ház cáfolta a vádakat, miszerint megfigyelés céljából léggömböket küldtek volna Kína fölé, Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője Twitteren azt írta, ezek az állítások „hamisak”.

A kínai kémballon február 4-i kilövése után Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta tervezett pekingi útját, egyben „elfogadhatatlannak és felelőtlennek” nevezte Kína állítólagos kémkedését. (BBC)