Kutyaszart kent egy kritikus arcára a hannoveri balett-társulat díjnyertes igazgatója

KULTÚRA
2023 február 13., 18:05
comments 3

Felfüggesztették a Hannoveri Állami Operaház balett-társulatának igazgatóját, miután saját kutyája ürülékét kente a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap újságírójának arcára - írja a The Guardian. Marco Goecke új előadásának premierjén támadta meg Wiebke Hüstert, miután a kritikus egy korábbi produkcióját unalmasnak és összefüggéstelennek minősítette. Az ügyben a helyi rendőrség is megkezdte a nyomozását.

A koreográfus az új előadásának szünetében ment oda Hüsterhez, hogy kérdőre vonja a nőt, mit keres ott. Goecke azzal fenyegetőzött, hogy kitiltja a kritikust az operaházból, valamint azzal is megvádolta, hogy ő a felelős azért, hogy a színházlátogatók felmondták tagsági előfizetésüket. A verbális támadás után, pedig elővett a zsebéből egy zacskó kutyaürüléket, és a tartalmát az arcába nyomta, számolt be az esetről a FAZ és a kritikus.

Hüster később úgy számolt be az incidensről, hogy Goecke „hirtelen rántotta elő a zacskót a zsebéből, majd nyitott oldalával az arcomba dörzsölte a kutyaürüléket. Amikor éreztem, hogy mit tett, felsikítottam”. A támadás után a kritikus egyből egy Hannover központjában lévő rendőrőrsre hajtott, ahol bejelentette az esetet.

photo_camera Marco Goeckét elvakította a gyűlölet Fotó: CHRISTOPHE GATEAU/dpa Picture-Alliance via AFP

Az 50 éves koreográfus, aki a hágai királyi konzervatóriumban tanult, 2019 óta a hannoveri balett-társulat igazgatója. Tacskója Gustav eddig mindenhova elkísérte őt, Párizsban még a tacskókért rajongó, monacói Karolina hercegnővel is együtt vacsorázott egyszer. A német média szerint a vasárnapi támadáshoz használt kutyaürüléket is ő produkálta az incidens előtt alig néhány perccel.

Az operaház művészeti igazgatója, Laura Berman később nyilvánosan is bocsánatot kért a kritikustól, majd vasárnap közölte, hogy kivizsgálják az esetet, mielőtt döntenének a további lépésekről. Bocsánatkérésében az operaházat a „tiszteletteljes együttműködés és az eszmecsere nyitott helyszínének nevezte” és hozzátette, hogy a vezetőség igyekszik minél hamarabb cselekedni az ügyben. A Goecke felfüggesztéséről szóló döntést végül hétfő délután jelentették be, órákkal a közlemény kiadása után.

A Német Újságírók Szövetségének alsó-szászországi elnöke, Frank Rieger elítélte a támadást, ami szerinte „nem más, mint a sajtószabadság elleni támadás”. A FAZ pedig vezércikkben számolt be az esetről, amit „a szabad, kritikus művészeti értékítéletünkkel szembeni megfélemlítési kísérletnek” minősítettek. Szerintük az incidens a fizikai erőszak megdöbbentő módszerével azt mutatja meg, amit művészeti körökben gyakran gondolnak és mondanak a kritikákról és a kritikusokról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.