A mianmari junta felfegyverezné a híveit

külföld
február 14., 09:30
comments 5

A mianmari katonai junta engedélyezné "a nemzethez hű", vagyis a rezsimpárti állampolgároknak, köztük kormányhivatalnokoknak és az országot irányító hadsereg nyugállományú tagjainak is a fegyverviselést. Az erről szóló 15 oldalas belügyminisztériumi előterjesztést a juntához lojális katonai csoportok kezdték köröztetni a Facebookon és a Telegramon, majd független médiumok is leközölték.

A dokumentum szerint a törvénytervezetet a junta már decemberben jóváhagyta.

Az új jogszabály az 1962-1988 közötti katonai diktatúra törvényeihez nyúlik vissza, 1977-ben Ne Vin tábornok fegyverezte fel a rezsimpárti polgárokat. Azt a törvényt 1988-ban a junta ellen kirobbant demokratikus felkelés után vonták vissza.

Az új szabályozás értelmében a 18 év felettiek többféle fegyvert is hordhatnának maguknál, a fegyverviselést pedig "lojalitáshoz és jó erkölcsi magaviselethez" kötnék. A fegyver birtokosát emellett köteleznék arra, hogy működjön együtt a hatóságokkal, és szükség esetén vegyen részt "a rend és a biztonság betartását célzó" intézkedésekben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.