Előrelépés lehet a hét éve Egyiptomban meggyilkolt olasz cserediák ügyében, Melonit is beidézték tanúként

bűnügy
február 14., 13:46

Tanúként idézték be Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt és Antonio Tajani külügyminisztert egy 2016-ban Egyiptomban meggyilkolt olasz cserediák ügyében, írja a Guardian. Giulio Regeni hét éve tűnt el Kairóban, megkínzott, megcsonkított holttestét kilenc nappal később egy csatornában találták meg.

A 28 éves férfi akkor éppen a Cambridge-i Egyetemen írta a doktori disszertációját, kutatási témája Egyiptom független civil- és szakszervezetei voltak. Feltételezések szerint egy bűnszervezet ölhette meg, az egyiptomi titkosszolgálat már régóta figyelhette. A Regeni-ügy nyomozása 2021 októberében elakadt, mert az egyiptomi hatóságok homályosan kommunikáltak az esetről, és nem voltak együttműködők az olaszokkal – mostanáig. Az ügy előzetes meghallgatása a lap szerint április elején folytatódik Rómában.

Stencil graffiti Kairóban. „Ezúttal minden rendben lesz” ígéri a Zakit átölelő Regeni.
photo_camera Graffiti Kairóban: „Ezúttal minden rendben lesz” – ígéri a Zakit átölelő Regeni
Az Amnesty International flashmobja Regeniért és más áldozatokért 2016-ban
photo_camera Az Amnesty International flashmobja Regeniért és más áldozatokért 2016-ban Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

A férfi anyja egy olasz tévének azt nyilatkozta: „Ami Giulióval történt, az nem magánügy, mert az az ország, amely nem képes igazságot szolgáltatni a vele történtek miatt, nem ad biztonságot saját állampolgárainak sem.”

Amikor két éve Egyiptomban letartóztattak egy Olaszországban tanuló genderszakos egyiptomi diákot, Patrick Zakit – aki nem mellesleg aktív és ismert emberi jogi aktivista volt –, újra nagy figyelem irányult a gyilkosságra, és jelentősen megnőtt az ellenszenv az egyiptomi hatóságok iránt. Olaszország számos nagyvárosában és európai egyetemeken is demonstrációkat szerveztek, hogy kikényszerítsék a férfi szabadon engedését, ami tavalyelőtt decemberben végül meg is történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.