Manila diplomáciai úton tiltakozik Pekingnél a vakításos incidens miatt

külföld
2023 február 14., 08:18

Diplomáciai úton tiltakozott a Fülöp-szigeteki külügyminisztérium a manilai kínai nagykövetségen kedden, egy nappal azután, hogy Manila szerint a kínai parti őrség lézerrel vakította el egy Fülöp-szigeteki járőrhajó legénységét a Dél-Kínai-tengeren.

A külügyi tárca közleménye szerint a kínai parti őrség lépésével a Fülöp-szigetek szuverenitását veszélyeztette, és megsértette a Manila fennhatósága alá tartozó kizárólagos gazdasági övezetet önállóságát.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Teresita Daza külügyi szóvivő aggasztónak nevezte a múlt heti incidenst, és azt mondta, ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök januári pekingi látogatása során abban egyezett meg Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy „a tengeri területekkel kapcsolatos nézeteltéréseiket diplomáciai úton, párbeszéd keretében rendezik”.

A Fülöp-szigetek hétfőn jelentette be, hogy a kínai parti őrség lézerrel elvakította a Malapascua járőrhajó legénységét, miután a hajó épp a Fülöp-szigeteki erők ellenőrzése alatt álló, víz alatti zátony felé vette az irányt.

Kínán és a Fülöp-szigeteken kívül Vietnam, Malajzia, Tajvan és Brunei is igényt tart az erőforrásokban gazdag és forgalmas tengeri kereskedelmi útvonalra, amelyen a világ olajszállítmányainak jelentős része is áthalad.

Az incidens ügyében megszólalt Ned Price, az Egyesült Államok külügyi szóvivője is, aki szerint Kína viselkedésével veszélyezteti a régió biztonságát és stabilitását, illetve megsérti a szabad hajózásra vonatkozó nemzetközi jogi előírásokat. „Az Egyesült Államok továbbra is szövetségese, a Fülöp-szigetek mellett áll” – mondta Price, hozzátéve, hogy a Dél-kínai-tengeren bármely Fülöp-szigeteki fegyveres erő vagy a parti őrség ellen irányuló fegyveres támadás életbe léptetné a Manila és Washington közötti 1951-es kölcsönös védelmi egyezményt. (MTI)