Megtalálták az Atlanti-óceánban a kínai kémballon szenzorait

külföld
2023 február 14., 05:20

Megtalálták a február 4-én az Atlanti-óceán felett lelőtt kínai kémballon szenzorait, közölte az amerikai hadsereg. A roncsokat jelenleg az FBI vizsgálja, az amerikaiak szerint a ballont a kínaiak küldték, és azzal hírszerzési információkat gyűjthettek amerikai katonai létesítményekről.

A BBC beszámolója szerint a ballon antennarendszerének egy 9-12 méteres része is a megtalált roncsok között van.

photo_camera Fotó: RYAN SEELBACH/AFP

Ahogy mi is írtunk róla, a kínai kémballon február 4-i lelövése óta még három mások azonosítatlan repülő tárgyat lőtt ki az amerikai és a kanadai hadsereg Észak-Amerikai felett. Utóbbiakról a Fehér Ház szóvivője, John Kirby azt mondta, azokat „óvatosságból” lőtték le, és nem jelentettek „közvetlen veszélyt a földön tartózkodó emberekre”, de „biztonságunk, érdekeink és a repülésbiztonság védelme” miatt megsemmisítették őket.

A Dél-Karolina felett észlelt kémballont a tisztviselők „három busz méretűnek” írták le. A második, Alaszka felett kilőtt objektumról annyit mondtak el, hogy „kisautó” méretű volt, a harmadik tárgy „henger alakú volt”, a negyedik pedig „nyolcszögletű”.

Sean McGillis, a Kanadai Királyi Lovasrendőrség szóvivője szerint előfordulhat, hogy utóbbi kettő darabjait soha nem találják meg.