Menedékjogért cserébe katonai titkokat adna át az Egyesült Államoknak egy orosz mérnök

háború
2023 február 14., 18:09
comments 23

Egy orosz mérnök december végén menedékjogot kért az Egyesült Államoktól, és felajánlotta, hogy elárulja Oroszország legjobban őrzött katonai titkait, derül ki a Yahoo News által megszerzett, nem titkosított vám- és határvédelmi (CBP) jelentésből.

A férfi és családja egy páncélozott terepjáróval érkezett az USA délnyugati határához, a jelentés szerint azért kért menedéket, mert részt vett az Alekszej Navalnij által támogatott Putyin-ellenes tüntetéseken, és félt, hogy a hatóságok elkapják.

photo_camera Egy Tu-160-as Fotó: Wikipedia Készítette: Sergey Krivchikov - Russian AviaPhoto Team - http://www.airliners.net/photo/Russia---Air/Tupolev-Tu-160/1285584/L/, GFDL 1.2

A férfi azt mondta, hogy mérnök, és hogy „2018 és 2021 között egy katonai repülőgép gyártásán dolgozott a nyugat-közép-oroszországi Kazany városában található Tupoljev repülőgépgyártó üzemben” – olvasható a Yahoo News által megszerzett január 11-ei jelentésben. Az a bizonyos repülő a TU160 White Swan stratégiai bombázó, az egyik legnagyobb katonai repülőgép.

Az ügynökség a bekezdés után megjegyzést fűzött a mérnök érkezését és foglalkoztatását részletező, valamint azt magyarázó részhez: „A TU-160 White Swan, más néven Blackjack, állítólag az orosz hadsereg legfejlettebb stratégiai bombázója, és az ukrajnai háborúban is bevetették már. Nyílt forrásból származó jelentések szerint a Tupoljev-létesítményben az elmúlt években a repülőgép továbbfejlesztett változatának építése, valamint a meglévő gépek korszerűsítési programja indult el.”

„Egy ilyen védelmi ipari létesítményben dolgozó személy hozzáférhetett sok információhoz a termelésről, a Tu-160-as bombázóval és annak nemrég kifejlesztett modernizált változatával kapcsolatos specifikációkról, különböző gyártási folyamatokról, függőségekről és arról, hogy hol vannak a korlátaik” – mondta Michael Kofman, a Center for Naval Analyses orosz tanulmányok programjának igazgatója, hozzátéve, az információk közül néhány igen értékesnek bizonyulhat.

A Tu-160-as stratégiai bombázó Kh-555 típusú cirkálórakétát indít Szíria fölött. Ez az egyik precíziós, irányított rakétatípus, amit Ukrajnában is bevet az orosz légierő.
photo_camera A Tu-160-as stratégiai bombázó Kh-555 típusú cirkálórakétát indít Szíria fölött. Ez az egyik precíziós irányított rakétatípus, amit Ukrajnában is bevet az orosz légierő Fotó: Sputnik via AFP

A hatóságok mintegy másfél héten keresztül dolgoztak a férfi személyazonosságának és korábbi munkahelyének ellenőrzésén. Január 11. körül a férfit hitelesnek és az Egyesült Államok számára potenciálisan érdekesnek ítélték, és a Yahoo információi szerint átadták az FBI-nak további kihallgatásra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.