Az offshore-botrányba keveredett Ráczné Földi Juditot ültetné a Parlamentbe a DK, a Momentum tiltakozik

POLITIKA
2023 február 15., 18:40
comments 30

Jelölőszervezetként nem támogatja a Momentum, hogy a Demokratikus Koalíció politikusa, Ráczné Földi Judit üljön be az Országgyűlésbe, írja a Telex. Rácznéról tavaly derült ki, hogy aláírási joga volt egy offshore-cégben, és felbukkant a neve egy szlovák nyilvántartásban is, mint egy Közép-Európában aktív adóparadicsomi vállalkozás képviselője.

A napokban megírtuk, hogy Kordás László országgyűlési képviselő halála miatt a DK-nak döntenie kell a tavalyi választáson szerzett listás mandátumáról, a párt elnöksége pedig Ráczné Földi Juditot ülteti a megüresedett országgyűlési székbe. A politikusról a Válasz Online írta meg, hogy hazudott, amikor az előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatában letagadta az offshore-cégét, ami miatt Ráczné be is perelte a lapot, de veszített.

Ráczné Földi Judit
photo_camera Ráczné Földi Judit Fotó: Ráczné Földi Judit/Facebook

A DK a Telex kérdésére azt írta, a döntésük végleges. Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szerint azonban „nem ellenzéki cicaharcról" van szó: sem a párt, sem az összefogás értékrendjébe nem fér bele,

„hogy egy offshore-lovag országgyűlési képviselő lehessen”. A perben a politikust ügyvédként képviselő Schiffer András az RTL-nek azt mondta, ügyfelének valóban volt offshore-cégben tisztsége, de állítása szerint tulajdona nem, a Válasz Online pedig csak azért nyerhetett, mert közszereplőként Rácznénak el kell tűrnie az ilyen cikkeket. A megüresedett parlamenti helyekről a szabályok szerint az érintett párt dönt, a politikus mandátumáról pénteki ülésén dönthet a Nemzeti Választási Bizottság. Kedden Barkóczi Balázs, a DK politikusa az RTL Híradónak azt mondta:

a DK a „pokolra is elmegy” Ráczné Földi Juditért, mert ő egy „becsületes politikus”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.