Népszava: februártól tesztelné a tanárok új teljesítményértékelési rendszerét a Belügyminisztérium

oktatás
2023 február 15., 06:12
comments 19

Februártól tesztelné, szeptembertől pedig bevezetné a tanárok új teljesítményértékelési rendszerét a Belügyminisztérium, írja a Népszava. A lap birtokába jutott koncepció szerint az értékelésnek tényleges pénzügyi következménye, jutalmazás vagy levonás, csak 2024 szeptembere után lenne. Az rendszer legújabb változata szerint

  • egy tantestületben a legjobban teljesítő 25 százalék kapna anyagi elismerést,
  • míg az alsó 25 százaléktól akár pénzt is levonhatnak majd.

A tanárok pontrendszerében a száz pontos maximumért,

  • három, személyes teljesítménycélt kell teljesíteniük (30 pont),
  • illetve a tíz kompetenciaterületen, például munkafegyelem, terhelhetőség, hatékonyság, kapnak értékelést, amikért 70 pontot kaphatnak.

A szakszervezetek továbbra is tiltakoznak az új teljesítményértékelő rendszer tervezete ellen, szerintük a jutalmazás-levonás feszültségeket szülhet a tanári karokban. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete levelet írt az Európai Bizottságnak és az Európai Parlament frakcióinak, amiben többek közt arra hívják fel a figyelmet, hogy

a magyar kormány nem tesz eleget a szélesebb körű szakmai és társadalmi egyeztetésre vonatkozó uniós vállalásainak, az új pedagógus teljesítményértékelési rendszerről sem volt semmilyen szakmai és társadalmi egyeztetés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.