Bruce Willis demenciával küzd

külföld
2023 február 16., 20:18
comments 8

Bruce Willisnek frontotemporális demenciája van, jelentette be a színész családja. Az Instagramon azt írják, megkönnyebbülés számukra, hogy végre egyértelmű diagnózist kaptak.

Tavaly tavasszal kiderült, hogy Williesnek afáziája van, ami rontja a beszédkészséget, de azóta tovább romlott az állapota.

photo_camera Bruce Willis Fotó: ANGELA WEISS/AFP

A magyar Népegészégügyi Központ összefoglalója szerint a frontotemporális demencia gyűjtőfogalom, amibe olyan agyi rendellenességeket sorolnak, amelyek az agy homloklebenyét és/vagy a halántéklebenyét érintik. Ezek az agyterületek felelősek a személyiségért, a viselkedésért, a beszélt nyelvért és annak megértéséért.

„A betegségre jellemző az intellektuális képességek romlása, a személyiség megváltozása, a viselkedés- és hangulatzavarok. A páciensek elveszthetik nyelvi képességeiket is.”

Épp ma írtunk arról, hogy 10-15 éven belül akkorát ugrik a demenciával élők száma, amire nincs felkészülve a magyar ellátórendszer, érdemes elolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.