Több száz palesztint telepíthetnek ki Izraelben egy új törvény alapján

külföld
2023 február 16., 17:04
comments 3

Elfogadták Izraelben azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy megfosszák állampolgárságuktól a terrorizmus miatt elítélt arabokat, és Ciszjordániába vagy a Gázai övezetbe telepítsék őket, ha anyagi támogatást kaptak a Palesztin Hatóságtól.

Ami Izrael szerint az erőszak finanszírozása, az a palesztinok szerint pusztán a bebörtönzött emberek családjainak megsegítése.

Egy izraeli jogvédő szervezet szerint a törvény 140 palesztin származású izraeli állampolgárt és 211 kelet-jeruzsálemi palesztint érinthet. Ha az Izrael által 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemből embereket telepítenek ki, az a nemzetközi jog alapján háborús bűnnek minősülhet, írja a Guardian.

photo_camera Palesztinpárti megmozdulás az Egyesült Államokban Fotó: BRYAN OLIN DOZIER/NurPhoto via AFP

A törvényhozás arab tagjai tiltakoztak a szerintük rasszista szabályozás ellen, mivel a terrorizmus miatt elítélt zsidókkal szemben nem lépnek fel ugyanezzel szigorral.

Izraelben 2018-ban döntöttek arról, hogy a palesztinok támogatására szánt összegből visszatartanak annyit, amennyit a becslések szerint az elítéltek családjai kapnak a Palesztin Hatóságtól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.