Többen is hamisan tanúskodtak a Trump ellen folyó georgia-i szavazattrükközős ügy tárgyalásán

külföld
2023 február 16., 17:02

Nyilvánosságra hozták egy részét annak a különleges esküdtszéki vizsgálatnak, amely Donald Trump 2020-as választási trükközését tárja fel. A gyanú szerint a választás során, miután az amúgy republikánus államminiszter (secretary of state) bejelentette, hogy összesítették a szavazatokat, és azok Joe Biden győzelmét mutatják az államban, Donald Trump felhívta az államminisztert, és győzködni kezdte.

„Nem veszíthettem el Georgiát. Nem lehet. Több százezer szavazattal nyertünk” - ismételgette Donald Trump a Brad Raffenspergerrel folytatott telefonbeszélgetésében, amit a Washington Post tett közzé. Minderről itt írtunk.

A most záródó különleges esküdtszéki vizsgálatnak tehát az volt a feladata, hogy kiderítse, történt-e törvénysértés és kell-e vádat emelni a volt elnök és társai ellen. Ilyen amúgy még sosem fordult elő az Egyesült Államok történetében.

A testület jelentésének egyelőre csak bizonyos részeit közölték. Azokat, amikből az derül ki, hogy több tanú is hamisan tanúskodott a meghallgatások során. Több tucat embert, köztük prominens republikánus politikusokat hallgattak ki. Köztük Trump volt személyes ügyvédjét, Rudy Giulianit, Brian Kemp georgiai republikánus kormányzót és Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátort. Az nem derül ki, hogy kikről állítják, hogy hamisan tanúskodtak. Ez a különleges esküdtszék nem emelhet vádat, de javasolhatja azt. Ezekben a hamis tanúskodási ügyekben a megyei kerületi ügyésznek javasolták, hogy „emeljen vádat az ilyen bűncselekmények miatt, amennyiben a bizonyítékok meggyőzőek".

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.