13 évre ítélték az oroszoknak kémkedő brit biztonsági őrt

külföld
2023 február 17., 12:16
comments 2

Egy 58 éves brit férfit, aki biztonsági őrként dolgozott Nagy-Britannia berlini nagykövetségén, 13 év börtönre ítéltek, miután kiderült, hogy éveken át Oroszországnak kémkedett - írja a Guardian.

David Smith nyolc vádpontban vallotta magát bűnösnek. Az ítélethozatalon a bíró azt mondta, Smith-nek kimondottan brit-ellenes érzései voltak, és a kollégái szerint jobban szimpatizált Oroszországgal, különösen az elnökkel, Vlagyimir Putyinnal. 2018-tól jelentős mennyiségű bizalmas dokumentumot másolt le. A bíró szerint tudta, hogy ezzel bűnt követ el, és hogy az iratok rossz kezekbe kerülnek.

David Smith egy rejtett kamera felvételén 2021. augusztus 9-én.
photo_camera David Smith egy rejtett kamera felvételén 2021. augusztus 9-én. Fotó: -/AFP

Tudta, hogy tevékenysége fenyegetést jelent a brit érdekekre és azokra nézve, akik a brit követségen dolgoztak. A dokumentumokat 2020-ban adta át először egy levélben az orosz követség katonai attaséjának. Azt ígérte, további információkra is számíthatnak tőle a jövőben.

Második levelében a követség dolgozóiról készült fotókat küldött, leírásokkal együtt, ezzel „maximális kockázatnak tette ki” az érintett személyeket.

A bíró elmondta, hogy Smith pénzt kapott az oroszoktól árulásáért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.