A német hatóságok vizsgálják, hogy szándékosan emelték-e ki Elon Musk tweetjeit

TECH
2023 február 17., 17:09

Vizsgálatot indított pénteken bajor médihatóság (BLM), hogy a Twitter indokolatlanul nagy hangsúlyt fektetett-e a tulajdonos, Elon Musk tweetjeire a közösségi oldalon. A Twitter tulajdonosa tagadta, hogy bejegyezéseit szándékosan emelték volna ki.

Musk szerint erre bizonyíték, hogy még mindig a „legközelebb a Coca-Colát veszem meg, hogy visszarakjam bele a kokaint” posztja a legnézettebb a felületen.

link Forrás

A Twitter megnyitásakor a felhasználók ki tudják választani, hogy az oldalon megjelenő tweetek időrendi, vagy algoritmus által generált sorrendben jelenjenek meg. Az utóbbi beállítás esetében az alkalmazás megnyitásakor több hírportál szerint túlnyomó részben Musk bejegyzései voltak olvashatóak.

A milliárdos üzletember, aki tavaly ősszel vette át az irányítást a Twitter felett, beismerte, hogy ugyan valóban volt kisebb üzemzavar, ami miatt a bejegyzésekre adott válaszai ugyanolyan kiemelést kaptak, mint az eredeti tweetek, ezt azonban már kijavították.

link Forrás

A Platformer nevű média iparági blog szerdán közzétett riportjában Twitter-alkalmazottak beszámolóira támaszkodva azt írta, hogy Musk kirúgással fenyegette az oldal fejlesztőit, ha nem hajlandóak tenni valamit azért, hogy tweetjei nagyobb kiemelést kapjanak és többekhez eljuthassanak.

Ennek kezdeti oka vélhetően az volt, hogy Musk bejegyzései az amerikaifutball-bajnokság döntőjéről, a Super Bowlról kevesebb megjelenést kaptak, mint Joe Biden amerikai elnök azonos témájú tweetjei. A jelenség magyarázata a Twitter fejlesztői szerint abban rejlik, hogy az elmúlt időszakban számos felhasználó lenémította vagy letiltotta Musk fiókját.

photo_camera Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

A BLM jelenleg azt vizsgálja, hogy a Twitter megsértette-e a diszkriminációmentesség alapelvét, avagy a San Franciscó-i székhelyű cég kérdéses tevékenysége szembemegy-e a német médiaszabályozással. A vizsgálat, eredménytől függően, akár felügyeleti eljárást is vonhat maga után. (MTI/Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.