A tálibok betiltották a fogamzásgátlást, azt ugyanis nyugati ármánynak tartják

külföld
2023 február 17., 11:00

A talibán beszüntette a fogamzásgátló termékek árusítását Afganisztán két legnagyobb városában - írja a Guardian.

A tálib harcosok a lap értesülései szerint házról házra járnak, fenyegetik a bábákat, és elrendelték, hogy a gyógyszertárak minden fogamzásgátló eszközt vegyenek le a polcaikról.

Egy tapasztalt bába arról számolt be, hogy többször is megfenyegették, hogy ne merészelje népszerűsíteni a fogamzásgátlást, mondván, az egy nyugati összeesküvés eszköze, melynek célja a muszlim népesség számának kontrollálása. Kabuli és Mazar-i-Sharif-i patikusok megerősítették a Guardiannek, hogy el kellett tüntetniük a fogamzásgátló termékeket kínálatukból.

14-ből egy afgán nő hal meg a terhességhez kapcsolódó komplikáció miatt - Afganisztán a legveszélyesebb ország a gyerekszülésre.

A tálibok vezette egészségügyi minisztérium hivatalos közleményt nem adott ki a döntésről. A Guardian megkereste az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) afganisztáni képviselőjét, de nem válaszolt a kérdéseikre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.