Nem szavazta meg a Fidesz az Alekszej Navalnij fogvatartásának körülményeit elítélő EP-állásfoglalást

POLITIKA
2023 február 17., 15:16
comments 17

Két állásfoglalást is elfogadott Oroszországgal kapcsolatban csütörtökön az Európai Parlament, az egyik a közel egy éve indított ukrajnai invázióról, a másik pedig Alekszej Navalnij embertelen fogvatartási körülményeiről szól. Mindkét állásfoglalást nagy többséggel fogadta el a Parlament, a Fidesz EP-képviselői azonban nem szavaztak egyik kérdésben sem.A Political Capital szerint míg a Fidesz-frakció az évfordulós állásfoglalás kapcsán aktív volt - felszólaltak a vitán és sajtóközleményt is kiadtak -, a Navalnijról szóló határozattal kapcsolatban csendben maradtak.

Európai Parlament
photo_camera Európai Parlament Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

A Political Capital szerint azzal, hogy a Fidesz nem vesz részt a szavazáson, elkerüli, hogy egy lapon említsék a nyíltan nemmel szavazó szélsőséges pártokkal, mint például a német szélsőjobboldali Alternatíva Németországért, vagy a szélsőbaloldali Portugál Kommunista Párttal.

„A különutassággal viszont tovább mélyíti a szakadékot közte és az áhított új jobboldali frakciót potenciálisan megalapító pártok között” - írja az intézet. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) szinte kivétel nélkül támogatták mindkét állásfoglalást, ráadásul a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakció gerincét adó, Orbánnal jó kapcsolatot ápoló Matteo Salvini vezette Lega is igennel szavazott.

A Fidesz által többször alkalmazott gyakorlat, miszerint egy nemzeti párt képviselői egységesen távol maradnak a szavazástól, nem egyedi, de viszonylag ritka az EP-ben. A Fideszen kívül két frakció maradt távol a háborút elítélő szavazástól, a Navalnijról szóló határozat esetében csak a Fidesz járt el így, írja a Political Capital.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.