Oroszország londoni nagykövete szerint a Kreml célja az, hogy az ukránokat „normális” nemzetté tegyék

háború
2023 február 17., 10:38
comments 13

A Kreml „bármelyik pillanatban” kész béketárgyalásokat folytatni - mondta az Al Arabiyának Andrej Kelin csütörtökön. Oroszország londoni nagykövete csütörtökön adott interjút a nemzetközi arab hírcsatornának.

„A béketárgyalások tavaly áprilisban megkezdődtek, de aztán az Egyesült Államok és Nagy-Britannia úgy döntött, hogy Ukrajnának harcolnia kell, mire abbamaradtak a tárgyalások, és Ukrajna elnöke kijelentette, hogy nem lesz több béketárgyalás. Ezt nem tudjuk megérteni” - jelentette ki a nagykövet.

Andrej Kelin, Oroszország londoni nagykövete 2022-ben, amikor a Reutersnek adott interjút.
photo_camera Andrej Kelin, Oroszország londoni nagykövete 2022-ben, amikor a Reutersnek adott interjút. Fotó: DYLAN MARTINEZ/REUTERS

Decemberben Vlagyimir Putyin orosz elnök beszélt arról, hogy esetleg lesz újabb béketárgyalás, amit aztán Kijev inkább kihagyott, miután az oroszok bombázni kezdték Ukrajna energiahálózatát.

Az ENSZ közgyűlése jövő héten szavaz egy tervezetről. Hangsúlyozzák, hogy „a lehető leghamarabb teljes, igazságos és tartós békét kell elérni” az Egyesült Nemzetek Alapokmányával összhangban. Eszerint Moszkvának vissza kéne vonnia minden csapatát és le kéne állnia minden ellenséges tevékenységgel. A 193 tagú közgyűlés valószínűleg jövő csütörtökön szavaz a tervezetről.

„Ukrajna valós fenyegetést jelent Oroszországra” - mondta Kelin. „Nagy a katonai potenciálja, és ezt csökkentenünk kell. Normális nemzetté akarjuk tenni Ukrajnát, ahol minden nemzetiségnek azonos jogokat biztosítanak” - tette hozzá.

Ahogy az ukrajnai háború egyéves évfordulója közeleg, a „különleges katonai hadművelet” - ahogy az orosz propaganda nevezi az agressziót - folytatódni fog, „míg el nem érjük céljainkat” - mondta Kelin. „Az általános cél, hogy megállítsuk a diszkriminációt és az oroszok legyilkolását.”

„Már megsemmisítettük az összes tankot, ami Ukrajnában eddig volt, minden tankot, amit más országokból küldtek... és az újonnan érkező tankokat is meg fogjuk semmisíteni; ahogy a repülőgépeket is” - mondta a nagykövet.

A nyugati országok, melyek eddig fegyvereket küldtek Ukrajnának, eddig nem küldtek sem harci repülőgépeket, sem hosszú hatótávolságú fegyvereket, hiába kérte az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij.

„A frontvonal most nagyjából stabil, de több területet kell elfoglalnunk, mert nincs az egész Donyeck az ellenőrzésünk alatt” - mondta Kelin.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.