Hat embert vádolnak embercsempészettel Bulgáriában, miután egy teherautóban 18 bevándorlót találtak holtan

külföld
2023 február 18., 19:25

A bolgár ügyészség hat ember ellen emelt vádat embercsempészet bűntette miatt, miután pénteken egy Szófia közelében hátrahagyott teherautóban legalább 18 afgán bevándorlót találtak holtan. Az ügyészek azt mondták, hogy a teherautót Lokorsko falu közelében hagyta ott a sofőr és társa, miután megállapították, hogy a csomagtérben a fóliával szigetelt rejtett rekeszekben tartózkodó 52 bevándorló közül sokan szédültek, és néhányan már meg is haltak.

A teherautó, amiben faanyagnak álcázták a rakományt, miközben bevándorlók utaztak benne
photo_camera A teherautó, amiben faanyagnak álcázták a rakományt, miközben bevándorlók utaztak benne Fotó: HANDOUT/AFP

Mindkettőjüket vád alá helyezték a migránsok halála miatt. Annak ellenére ugyanis, hogy az utasok erősen és hosszan dörömböltek, a sofőr nem volt hajlandó korábban megállítani az autót – mondta újságíróknak Borislav Sarafov, az Országos Nyomozó Szolgálat vezetője és a legfőbb ügyész-helyettes. A 18 áldozat a zárt térben fellépő oxigénhiány és légzési nehézség következtében halt meg, mivel úgy zsúfolták őket a teherautóba, „mint egy konzervdobozba - mondta Sarafov. - Az áldozatok halála lassú volt és fájdalmas.”

Az ügyészek szerint a bűnbanda migránsokat szállított a török határról Bulgárián keresztül Szerbiába, ahonnan főleg Nagy-Britanniába, Németországba és Franciaországba folytatták útjukat. A vádlottak közül öten őrizetben vannak, míg az egyik feltételezett embercsempészt, akinek sikerült elmenekülnie az országból, európai elfogatóparanccsal körözik.

„Ez az eset rendkívüli érzéketlenségről tanúskodik, és arról, hogy a migránsokat csak áruknak tekintik, amit egyik helyről a másikra kell szállítani, függetlenül attól, hogy élnek vagy halnak” - mondta Borislav Sarafov. A többi 34 bevándorló, akiket pénteken kórházba szállítottak, stabil állapotban van - közölték a bolgár hatóságok. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.