Krím nevű étterem nyílt az orosz nagykövetséggel szemben Varsóban

külföld
2023 február 18., 07:53

Kétszáz méterre az orosz nagykövetségtől nyitott „Krym” (a Krím lengyel megfelelője) néven éttermet egy ukrán pár Varsóban. „A helyszínválasztással szeretnénk emlékeztetni a szemben dolgozó oroszokat, hogy Krím Ukrajnához tartozik, és ezen semmi sem fog változtatni” - mondta az egyik tulajdonos. Az étterem előtt három zászló látható, az ukrán, a lengyel és a krími tatároké - utalva a pár származására.

link Forrás

Az egyik tulaj, Ernest Sulejmanov újságíróként és aktivistaként működött Krímben, de állítása szerint amikor Oroszország megszállta a félszigetet 2014-ben, a rendőrség keresni kezdte, úgyhogy családjával együtt Kijevbe menekültek. Három évvel ezelőtt pedig Lengyelországba költöztek.

Bár egyikük sem foglalkozott korábban komolyan a konyhaművészettel, úgy döntöttek hogy a krími tatár konyhát szeretnék Lengyelországban is népszerűsíteni, hogy megőrizhessék kapcsolatukat kulturális gyökereikkel. „Emlékeztető a szülőföldi életre. 2014 óta nem jártam a Krím-félszigeten, de a kedvenc ételeim az ottani mindennapokra emlékeztetnek” - mondta Ernest. (NotesFromPoland)

Borítókép: Twitter

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.