Több ezer kitoloncolt bevándorló már visszatért Németországba

külföld
2023 február 18., 17:12

Az elmúlt három évben 6495 korábban kitoloncolt bevándorló tért vissza vagy próbált meg visszatérni Németországba - írta meg a német Bild napilap szövetségi rendőrségi statisztikákra hivatkozva. Ezalatt az idő alatt a visszatérők száma 74 százalékkal nőtt.

Iraki menedékkérő kislányával egy brandenburgi menekülttáborban
photo_camera Iraki menedékkérő kislányával egy brandenburgi menekülttáborban Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

A Deutsche Welle szerint a statisztika nyomán valószínűleg újjáéled az arról szóló vita, hogy az országból nem tudják kitoloncolni azokat a menedékkérőket, akiknek a kérelmét elutasítják, még akkor sem, ha bűncselekményt követtek el.

Az ellenzéki CDU szerezte meg a statisztikákat. Stefan Heck, a CDU képviselője szerint „hatalmas hiányosságok vannak Nancy Faeser belügyminiszter biztonságpolitikájában”. Heck, aki a parlament belügyi bizottságának tagja, a Bildnek azt mondta: „Csak a hatékony határellenőrzés segít megakadályozni az illegális visszautazást.”

A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) adatai szerint tavaly összesen 244 132 menedékkérelmet nyújtottak be, többnyire Szíriából, Afganisztánból és Törökországból - ezen kívül viszont több mint egymillió menekült érkezett is. A menedékkérelmek 56 százalékát pozitívan bírálták el, míg ötből egyet azonnal elutasítottak a hatóságok. Míg a visszautasított bevándorlók egy részét kitoloncolták, 13 százalékuknál megtiltották a kitoloncolást arra hivatkozva, hogy a származási országuk nem biztonságos. Ők ideiglenesen Németországban maradhatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.