Kaszparov a Krímet, Putyin mitológiájának alapkövét is felszabadítaná

külföld
2023 február 19., 09:32
comments 2

Ukrajna háborús győzelme nélkül Oroszországban semmilyen változás nem lehet. Ezt Garri Kaszparov mondta a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. A szervezők idén megtagadták az orosz kormány képviselőinek meghívását, helyettük ismert ellenzékieknek adtak teret.

A világbajnok sakkozó, Vlagyimir Putyin rezsimjének harcos kritikusa szerint világossá kell tenni az orosz embereknek, hogy ezt a háborút elvesztették. Attól fél, hogy az oroszok óriási szenvedéssel járó áldozatokat képesek hozni amíg azt hiszik, győzhetnek. Kaszaprov szerint segíteni kell az ukránoknak, hogy felszabadítsák a Krímet, félsziget meghódítása ugyanis Putyin mitológiájának alapköve.

Putyin meggyilkolt ellenfelének, Borisz Nyemcovnak a lánya szerint Oroszországban sokan nincsenek tisztában az ukrajnai háború hátterével és nem is érdekli őket. Zsanna Nyemcova úgy látja, a racionális érvek nem működnek, ezért az érzelmeikre kell hatni.

Nyemcova, Kaszparov, Scserbikova és Hodorkovszkij a müncheni konferencián
photo_camera Nyemcova, Kaszparov, Scserbikova és Hodorkovszkij a müncheni konferencián Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Irina Scserbakova, az Oroszországban betiltott Memorial emberi jogi szervezet alapító tagja szerint az orosz diktatúra el akarja hitetni: káoszba torkollna, ha megdöntenék Putyin uralmát. És nemcsak Oroszországban, hanem a Nyugaton is sokan ezt gondolják, de ezeket a félelmeket le kell győzni.

Mihail Hodorkovszkij, az orosz oligarchából lett ellenzéki vezető úgy látja, mindannyian alábecsülték a 2000-ben hatalomra került Putyint.

(via dpa)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.