Az orosz vezetés helyett Hodorkovszkijt és Kaszparovot hívták meg a müncheni biztonsági konferenciára

háború
2023 február 01., 13:23
comments 1

A müncheni nemzetközi biztonsági konferencia szervezői idén megtagadták az orosz kormány képviselőinek meghívását – írja a Deutsche Welle a konferencia elnökével, Christoph Heusgennel, az MDR Aktuell német rádióadóval készített interjúra hivatkozva.

„A Kremltől naponta hallható kijelentések alapján nem tudjuk azt a következtetést levonni, hogy Oroszország egy cseppet is visszatántorodott volna attól, amit Putyin a háború céljának hirdetett, nevezetesen Ukrajna megsemmisítésétől” – magyarázta Heusgen. Oroszország tisztségviselői helyett a civil társadalom és az ellenzék képviselőit, különösen Garri Kaszparovot és Mihail Hodorkovszkijt hívták meg.

A külföldre menekült Mihail Hodorkovszkij orosz oligarchából lett ellenzéki vezető 2022. március 23-án Berlinben.
photo_camera A külföldre menekült Mihail Hodorkovszkij orosz oligarchából lett ellenzéki vezető 2022. március 23-án Berlinben. Fotó: Bernd von Jutrczenka/dpa via AFP

A müncheni biztonsági konferenciát 1962 óta tartják, Oroszország 1999 óta vesz részt a fórumon. Vlagyimir Putyin egyetlen alkalommal vett részt a konferencián, 2007-ben. Akkor mondta, az ún. „müncheni beszédet”, amiben bírálta az „egypólusú világmodellt”, az USA-t és a NATO-t. Ezt a beszédet tartják az egyik kiindulópontnak az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatok megromlásához. 2022-ben Oroszország először tagadta meg a müncheni konferencián való részvételt, mondván, az „elvesztette a befogadóképességét, objektivitását”. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.