Átírták kicsit a Charlie és a csokigyárat Nagy-Britanniában, hogy politikailag korrektebb legyen

külföld
2023 február 20., 06:06
comments 9

Kivettek néhány szót és finomítottak a jelzőkön Roald Dahl gyerekkönyveinek brit kiadásában.

Augustus Gloop, a Charlie és a csokigyár falánk szereplője például nem rendkívül kövér, csak nagydarab. A Boszorkányokban hétköznapi nőként megjelenő, természetfeletti képességekkel rendelkező karakter pedig nem pénztárosnak vagy titkárnőnek, hanem kutatónak vagy cégvezetőnek adja ki magát. A Fantasztikus Róka úrban levő markológépek sem feketék többé, egyszerűen csak borzalmas külsejű, szörnyű gyilkosok.

A változtatásokról a brit Telegraph számolt be elsőként, mire sokan tiltakozni kezdtek, köztük Salman Rushdie író is. „Roald Dahl nem volt egy angyal, de ez abszurd cenzúra” - írta a Twitteren. A kiadó szégyellheti magát, üzente.

photo_camera Roald Dahl 1965-ben Fotó: imago stock&people/imago/United Archives via Reuter

A 7500 írót tömörítő amerikai PEN szerint a módosítások helyett inkább lehetőséget kell adni az olvasóknak, hogy úgy fogadják be a műveket, és úgy reflektáljanak rájuk, ahogy eredetileg megírták őket.

A könyvek jogait birtokló Roald Dahl Story Company szerint apró, jól megfontolt változtatásokról van szó, amelyek arra szolgálnak, hogy „Dahl csodálatos történeteit és karaktereit manapság is minden gyerek élvezni tudja”. Azt mondják, egyáltalán nem szokatlan, hogy régi könyvek újbóli kiadásakor átnézik a nyelvezetet, és hozzányúlnak akár a borítóhoz vagy a tördeléshez.

A kiadó egyelőre nem szólalt meg a témában.

Dahl 1990-ben, 74 éves korában halt meg, könyveit 68 nyelvre fordították le, és világszerte több mint 300 millió példányban keltek el. Gyerekregényei mellett antiszemita megjegyzéseiről is ismert, 2020-ban a családja bocsánatot kért ezekért Dahl hivatalos honlapján. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.