Roald Dahl családja titokban bocsánatot kért a meseíró antiszemita kijelentései miatt

irodalom
2020 december 06., 09:41

Roald Dahl, a világ egyik leghíresebb meseírója, a Szuperpempő, a Fantasztikus Róka úr és a Charlie és a Csokigyár alkotója 30 éve halt meg, könyvei azonban a mai napig nagyon népszerűek. Az irodalmi hagyatékot gondozó családtagoknak komoly jövedelme is származik ebből.

Van azonban egy dolog, ami évtizedek óta árnyékot vet Dahl életművére, ez pedig az író antiszemitizmusa, amit egy 1983-as interjúban vallott meg. Ebben egyebek mellett azt mondta:

„Van a zsidó jellemben egy tulajdonság, ami valóban ellenségességet vált ki, és ez valószínűleg a nagylelkűség hiány a nem zsidókkal szemben. Úgy értem, oka van annak, hogy az anti-izé (azaz az antiszemitizmus) mindenhol felüti a fejét. Még a szarházi Hitler sem ok nélkül pécézte ki őket.”

A Sunday Times szerint azonban megjelent Dahl hivatalos honlapján egy rövid bocsánatkérés emiatt. Igaz, azt a főmenüből nem lehet elérni, csak az oldal legaljára görgetve, a Rólunk menüpontot, azon belül a Tudjon meg többet a Roald Dahl Story Company-ról, azon belül pedig Az RDSC és a család közleménye pontot kiválasztva. Ráadásul a rövid szöveg az antiszemitizmus szót nem tartalmazza, csak annyit ír, hogy az örökösök elnézést kérnek a Roald Dahl bizonyos kijelentéseivel okozott „érthető és tartós fájdalomért”.

„Ezek az előítéletes megjegyzések számunkra érthetetlenek, és markáns ellentétben állnak az általunk ismert férfival, valamint a Roald Dahl történeteinek középpontjában álló értékekkel, amelyek generációk óta pozitívan hatnak a fiatalokra. Reméljük, hogy Roald Dahl, ahogy a legjobb pillanataiban tette, úgy legrosszabb pillanataiban is segít emlékeznünk arra, hogy a szavainknak tartós hatásuk van” - áll a közleményben, amit az örökösök sem a média képviselőinek, sem zsidó szervezeteknek nem küldtek el. (The Sunday Times)