Rekordnak számító hét díjat nyert a Nyugaton a helyzet változatlan című film a BAFTA-n

FILM
2023 február 20., 05:36
comments 1

Tizennégy jelölésből hetet megnyert Edward Berger Nyugaton a helyzet változatlan című első világháborús drámája a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján.

Edward Berger, a Nyugaton a helyzet változatlan című film rendezője.
photo_camera Edward Berger, a Nyugaton a helyzet változatlan című film rendezője. Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Erich Maria Remarque 1928-ban megjelent klasszikus regényének új filmadaptációja kapta a legjobb film, a legjobb nem angol nyelvű film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv-adaptáció, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb hang és a legjobb fényképezés díját.

link Forrás

A hét elismerés rekordnak számít, a BAFTA-díjak történetében még soha nem kapott ennyi díjat nem angol nyelven forgatott film. Érdekesség, hogy három éven belül másodszor kapta a legtöbb BAFTA-fődíjat olyan filmdráma, amelynek témája az első világháború: 2020-ban Sir Sam Mendes 1917 című alkotása tarolt a gálán.

A sziget szellemei című film is nagy nyertes volt, elvitte a kiemelkedő brit filmalkotásnak és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó BAFTA-díjat, emellett a szereplők közül Barry Keoghan a legjobb férfi mellékszereplő, Kerry Condon a legjobb női mellékszereplő díját kapta.

A legjobb férfi főszereplő díját Austin Butler kapta az Elvisért, a legjobb női főszereplő Cate Blanchett lett a Tár (a kritikánkat itt olvashatja) című filmben nyújtott alakításáért.

Arról, hogy szerintünk kik nyerhetik idén az Oscar-díjakat, Plankó Gergő írt hosszabban: „Nekik kellene Oscar-díjat adni + ők győzhetnek tényleg”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.