Teherán tagadja, hogy 60 százalékos feletti szintre dúsított volna uránt

külföld
2023 február 20., 13:19

Teherán tagadja, hogy 60 százalékos feletti szintre dúsított volna uránt, miután az atomfegyverekhez szükségeshez közeli szintűre dúsított uránt találtak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársai Iránban.

„Mindeddig nem tettünk semmilyen lépést a 60 százalékos szint feletti urándúsítás irányába. A 60 százalék fölé dúsított uránrészecskék jelenléte nem jelenti az urándúsítás 60 százalék fölé emelésével járó nukleáris gyártási tevékenység elindítását” - fogalmazott Behrúz Kamalvandi, az iráni atomenergiai szervezet szóvivője hétfőn az IRNA hivatalos iráni állami hírügynökség közleménye szerint.

Az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzését végző NAÜ munkatársai 84 százalékos szintre dúsított uránt találtak Iránban, amely nagyon közel áll a fegyverekhez szükséges 90 százalék körüli szinthez - jelentették be diplomaták hétfőn, miközben a NAÜ hangsúlyozta, hogy folyamatos párbeszédet folytatnak Teheránnal a legfrissebb fejleményekkel kapcsolatban.

Irán 2021 áprilisa óta akár 60 százalékos tisztasági szintre dúsította uránkészletei egy részét. Három hónappal ezelőtt pedig egy másik, hegyi telephelyén, a fordói urándúsító üzemben is megkezdte az ottani készlet 60 százalékos tisztasági szintre dúsítását.

A Bloomberg News amerikai üzleti-politikai hírportál által vasárnap éjjel közzétett eredeti hírt két diplomata is megerősítette a Reuters brit hírügynökségnek.

„A kérdés az, hogy ez csak technikai malőr volt-e, vagy szándékos (tevékenység eredménye). A NAÜ mindenesetre magyarázatot kért Irántól” - fejtette ki az egyik diplomata a Reutersnek.

Február elején a NAÜ bírálta Teheránt, amiért nem tájékoztatta a nemzetközi szervezetet arról a „jelentős” változtatásról, amely az uránt közel 60 százalékos szintre dúsító két centrifuga-csoport közötti összeköttetést érintette a fordói létesítményben. Számos diplomata kifejtette, hogy az eltitkolt változtatás gyakorlati jelentősége, hogy Irán akár gyorsan át tudott állni a magasabb urándúsítási szintre.

Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a Teherán és a nyugati nagyhatalmak által 2015-ben aláírt nukleáris megállapodásból (JCPOA), amely az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé tette a közép-ázsiai országgal szemben hozott nyugati szankciók feloldását.

Az amerikai szankciók 2015-ös ismételt életbe léptetésére Teherán azzal válaszolt, hogy visszavonta az iráni nukleáris tevékenységnek a megállapodásban vállalt korlátozását, és az iráni urándúsítást olyan szintre emelte, amelyet követően Rafael Grossi NAÜ-főigazgató kijelentette, hogy az iráni atomalku immáron csak egy „üres váz”. (MTI)