Fegyvercsempészetért 8 év börtönre ítéltek egy amerikait Oroszországban

külföld
2023 február 21., 20:25

Nyolc év börtönbüntetést szabott ki a moszkvai régióbeli Himki városi bíróság Andre Khachaturian amerikai állampolgárra, akit a moszkvai Seremetyevói Nemzetközi Repülőtér tranzitterületén egy pisztollyal és töltényekkel vettek őrizetbe – jelentette a bíróságról a TASZSZ tudósítója.

Khachaturiant bűnösnek találták az orosz Büntető Törvénykönyv 226.1 cikkének („Fegyver- és lőszercsempészet") 1. része és 222. cikkének 1. része („Robbanóanyagok illegális megszerzése, szállítása vagy tárolása”) értelmében.

A férfit a moszkvai Seremetyevói Nemzetközi Repülőtéren vették őrizetbe 2021. december 26-án az Aeroflot USA-ból Moszkván keresztül Jerevánba tartó járatán. A rendőrség egy Glock 17-es pisztolyt és töltényeket foglalt le az amerikai állampolgártól. Őrizetbe vétele után előzetes letartóztatásba helyezték.

Egy Glock-17 pisztoly
photo_camera Egy Glock-17 pisztoly Fotó: Alex Borland

A bírósági eljárás során a védők arra kérték a bíróságot, hogy bizonyítékok hiánya miatt mentsék fel a vádlottat az orosz büntetőtörvénykönyv 222. cikke alapján. Amint azt a védő fenntartotta, a légitársaság megengedte, hogy az aktatáskát a pisztollyal a poggyásztérben tárolja, miközben Khachaturian biztos volt abban, hogy nem sértett meg semmilyen törvényt, a pisztolyt nem rejtették el speciálisan, és a poggyászban tárolták a többi holmijával együtt. Igor Busmanov ügyvéd szerint a védence megbánta, hogy nem megfelelően töltötte ki a fegyverszállításra vonatkozó dokumentumokat, és kérte a bíróságot, hogy vegye tudomásul ezt a tényt.

A védőcsapat közölte, hogy a bíróság ítéletét túl szigorúnak tartja, és fellebbezni fog ellene.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.