Németh Zsolt pszichiátert javasolt a szlovák külügyminiszternek, aki elküldte Orbánt a faszba

külföld
2023 február 21., 13:31
comments 27

Hétfőn Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Pozsonyban, a visegrádi országok parlamentjei külügyi bizottságainak találkozója után azt mondta: az elmúlt egy évben a háború némileg „megrángatta” a visegrádi együttműködést, de örvendetesnek tartja, hogy a jelek szerint ezek a „hullámok” eltűnőben vannak – írta meg a Népszava.

Németh Zsolt és Orbán Viktor a 2018-as Tusványoson.
photo_camera Németh Zsolt és Orbán Viktor a 2018-as Tusványoson. Fotó: botost/444.hu

A fideszes politikus arról posztolt, hogy a V4-es együttműködésnek nagyon sokszor keltették már „halálhírét”, de mindig feltámadt, jelenleg pedig „a visegrádi együttműködés köszöni szépen, jól van”.

Elküldte Orbánt a faszba

Ehhez képest Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter egy posztjában még aznap keményen beleszállt a magyar kormányba. Az Új Szó szerint arról írt, hogy Orbán Viktor álláspontja, miszerint ez nem a mi háborúnk, morálisan elfogadhatatlan. „Szerinte hagynunk kellene hogy az oroszok mihamarabb irtsák ki az ukránokat, hogy legalább ne szenvedjenek. Milyen visszataszító, milyen szánalmas, és mennyire nem keresztényi” – közölte Káčer, aki Orbánt „az orosz agresszió kárpáti kollaboránsának” nevezte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és szlovák hivatali partnere, Rastislav Kácer kezet fog Pozsonyban 2022. december 5-én.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és szlovák hivatali partnere, Rastislav Káčer kezet fog Pozsonyban 2022. december 5-én. Fotó: Jaroslav Novak/MTI/MTVA

A szlovák külügyminiszter felidézte, hogy Robert Fico, a Smer vezetője is nyíltan beszélt arról, hogy Orbán álláspontját osztja, és ha ők jutnak hatalomra, ugyanazt tennék, mint Orbán. Káčer viszont ezt nem szeretné, azt írja, nem akarja, hogy Pozsony Putyin oldalára álljon, mert ez Szlovákia bukását jelentené. „Putyin kollaboránsainak, különösen a kárpát-medenceieknek és a felvidékieknek, mindenkinek, aki Ukrajna lerombolásának árán akarna békét, egyetlen üzenetem van: Иди на хуй!” – írja Káčer a híres „Orosz hadihajó, húzz a faszba!” mondatot idézve.

Németh Zsolt pszichiátert ajánlott

„Jól ismerem Káčer urat, hiszen budapesti nagykövet volt, többször találkoztam vele. Azt kell mondanom, rendkívüli mértékben aggódom az ő mentális egészségéért. És tanácsolom, hogy nagyon sürgősen keressen fel egy pszichiátert”idézte az Új Szó Németh Zsoltot, aki újságírói kérdésre mondta ezt, miután Káčer az elmúlt hetekben azt állította, ha „Oroszország sikeresen elfoglalta volna Ukrajnát, akkor Magyarország is területi igényéket jelentett volna be Szlovákiával szemben”.

Németh Zsolt szerint a kormány egyértelműen visszautasította Káčer kijelentéseit, és bekérette a budapesti szlovák nagykövetet. Németh szerint „lázálom” minden ilyen kijelentés, ugyanis Magyarország és Szlovákia viszonyát nemzetközi szerződések egyértelműen meghatározzák, és a magyarok és szlovákok egymás számára nem veszélyt, hanem szövetségest jelentenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.