„Orosz hadihajó, húzz a faszba!” bélyeget ad ki az ukrán posta

háború
2022 március 08., 19:48

Az ukrán posta pályázatot hirdetett háborús bélyeg megalkotására, amelyet a Fekete-tengeri Kígyó-sziget védőinek legendás bemondása ihletett. Mint arról mi is beszámoltunk, az Ukrajna elleni orosz invázió első szakaszában hadihajó közelítette meg az apró földdarabot, és megadásra szólította fel annak védőit, akik azonban rövid tanakodás után azt válaszolták: „Orosz hadihajó, húzz a faszba!”

Később ugyan kiderült, hogy az első hírekkel ellentétben az ukrán határőőrség katonái nem haltak hősi halált, hanem fogságba estek, ám a mondat attól még szállóigévé vált, és megállíthatatlanul terjed, immár az oroszellenes tüntetéseken is állandó skandálás tárgya.

Az ukrán posta mindezek jegyében határozta el, hogy bélyeget ad ki a jeles esemény alkalmából, sőt pályázatot is hirdetett a grafika megalkotására. A több mint 500 beérkezett pályamű közül 20-at tettek közzé közösségi oldalukon, amelyek itt mind megtekinthetők, egyet beemeltünk illusztrációként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.