Velencében most éppen az alacsony vízállással van baj

külföld
2023 február 21., 07:10
comments 5

Február van, az évnek ebben a szakában rendszeresen téma a víz Velencében. Idén sincs ez másként, de míg általában ilyentájt az elárasztott Szent Márk térről szokott képeket közölni a sajtó, most kiszáradt csatornákról érkeznek képek.

Kiszáradt csatorna Velencében 2023. február 16-án.
photo_camera Kiszáradt csatorna Velencében 2023. február 16-án. Fotó: ALESSANDRO BREMEC/NurPhoto via AFP

Velencében aktuálisan nem a túl magas, hanem a túl alacsony vízállás jelent problémát. Az idei tél rendkívül száraz volt, ráadásul a csapadékmentes tél aszályos nyarat követett. Ez párosult az apállyal, melynek hatására elfogyott a víz a kanálisokból.

A szárazság amúgy nem kizárólag Velencét sújtja, csak itt a leglátványosabbak a jelei. Olaszország legnagyobb folyójának, a Pónak a vízhozama 61 százalékkal marad el az átlagostól. A Pó vidékén tavaly nyáron akkora volt az aszály, hogy veszélyhelyzetet kellett hirdetni az ország mezőgazdasági termelésének harmadát adó vidéken.

link Forrás

A vízdeficit hatására a Garda-tó vízszintje is rekord alacsony, így már San Biagio szigetét is száraz lábbal lehet elérni a tavon.

Massimiliano Pasqui, a CNR kutatóintézet klímaszakérője szerint az idei vízhiány 2020-21-ben indult folyamatok eredménye. Szerinte ahhoz, hogy helyre álljon a vízállás, ötven napon át tartó esőzésre volna szükség. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.