Berlin kiutasított két iráni diplomatát, miután Teheránban terrorizmus vádjával halálra ítéltek egy német-iráni kettős állampolgárt

külföld
2023 február 22., 10:40
comments 2
Dzsamsid Sharmad, német-iráni kettős állampolgár, akit Teheránban terrorizmus vádjával  halálra ítéltek
photo_camera Dzsamsid Sharmad, német-iráni kettős állampolgár, akit Teheránban terrorizmus vádjával halálra ítéltek Fotó: KOOSHA MAHSHID FALAHI/AFP

Németország külügyminisztériuma szerdán közleményben jelezte, hogy persona non gratának nyilvánított és kiutasított az országból két iráni diplomatát.

A döntés annak nyomán született meg, hogy egy iráni bíróság halálra ítélte Dzsamsid Sharmad német-iráni kettős állampolgárt. Sharmadot, aki hivatása szerint szoftverfejlesztő, azzal vádolják, hogy egy monarchista csoport, az amerikai bázisú Tondar-alakulat vezetője, és felelős egy 2008-as terrortámadásért, amiben 14-en meghaltak és 200-an megsebesültek.

2003 után Sharmad élt Németországban és az Egyesült Államokban is. 2020-ban Dubajban ejtették foglyul és szállították Teheránba.

Annalena Baerbock külügyminiszter bekérette magához Irán ügyvivőjét, és közölte: nem tolerálják egy német állampolgár jogainak ilyen brutális megsértését, és tisztességes, elfogulatlan fellebbezési eljárást követelnek az ügyben.

A 67 éves Sharmadot, aki tagadja a vádakat, hivatalosan terrorista cselekmények elkövetésével vádolják.

A német külügyminisztérium szerint Sharmadnak esélyt sem adtak, hogy tisztességes jogi folyamat során megvédje magát és igazát, és letartóztatása is megkérdőjelezhető körülmények között zajlott.

Jogvédők szerint az olyan bíróságokon, mint az iráni forradalmi bíróság, a vádlottak nem választhatják meg saját ügyvédeiket és nem ismerkedhetnek meg a velük szemben felhozott bizonyítékokkal sem. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.