JK Rowling attól rettegett, hogy a férje elégeti az első Harry Potter könyv kéziratát

KULTÚRA
2023 február 22., 15:29
comments 44

JK Rowling, a Harry Potter könyvek szerzője egy új podcastsorozatban beszélt arról, hogy volt férje, Jorge Arantes "túszul ejtette" az első Harry Potter könyv kéziratát, így próbálta ellenőrzése alatt tartani feleségét, és meggátolni, hogy Rowling elhagyja őt.

A szerző arról beszélt, hogy miután egyszer már elszökött tőle, férje magánál tartotta a lakásuk kulcsait, és minden nap átvizsgálta Rowling táskáját. Rowling elmondása szerint elképesztő feszültségben élt, ennek ellenére folyamatosan írta a könyvét, ami később a Harry Potter-sorozat első kötete lett. Arantes - aki maga is bevallotta, hogy házasságuk alatt megütötte a feleségét - értette, milyen fontos Rowlingnak a készülő regény, ezért egy ponton elvette és magánál tartotta a kéziratot.

JK Rowling 2019 decemberében a New York Hilton Midtown épületében
photo_camera JK Rowling 2019 decemberében a New York Hilton Midtown épületében Fotó: Dia Dipasupil/AFP

Rowling attól tartott, hogy férje elégeti a kéziratot, ezért naponta pár oldalt kicsempészett magával a munkahelyére, ott lemásolta, majd visszacsempészte, nehogy Arantes észrevegye, hogy pár oldal hiányzik. A Witch Trials of JK Rowling, vagyis JK Rowling boszorkányperei című, hét részesre tervezett podcastsorozatban a Harry Potter-könyvek írójával Megan Phelps-Roper beszélget, aki a homofób és egyéb kirekesztő nézeteiről ismert szélsőséges amerikai kisegyház, a Westboro Babtist Church tagjaként született és nőtt fel, de felnőttként otthagyta az egyházat.

Az eddig megjelent két adásban Rowling beszél a személye és művei elleni támadásokról, a BBC cikke szerint például párhuzamot von a keresztény fundamentalisták között, akik boszorkányság és sátánizmus terjesztésével vádolták őt, és azok között, akik transzfóbnak tartják Rowlingot. Az író azt is elmondja, hogy akik azt vetik a szemére, hogy a véleményének kifejezésével tönkretette az írói hagyatékát, teljesen félreértik, hogy ő mit tart fontosnak az életben. Mint mondta, őt nem érdekli, mit gondolnak majd róla a halála után, mert akkor már halott lesz. "Engem a jelen érdekel, engem az élők érdekelnek". (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.