Videóban üzennek az ukránoknak az uniós külügyminiszterek, csak Szijjártó Péter nem ért rá

diplomácia
2023 február 22., 10:50

A háború első évfordulóján az Európai Unió országainak külügyminiszterei rövid videóüzenetben fejezték ki támogatásukat és szolidaritásukat Ukrajnával, de Szijjártó Péter nem ért rá: így Magyarország az egyetlen tagország, ahol nem a tárca első számú vezetője szerepel a felvételen.

A videó az uniós külügyminiszterek hétfői ülésén készült, amiről a miniszterek jó előre értesültek. Szijjártó budapesti elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni, hasonlóan például az ülésről szintén hiányzó osztrák Alexander Schallenberghez, aki előre rögzítette a mondanivalóját. A Népszava szerint ezt a magyar külügyminiszter is megtehette volna, hiszen értesítették a tervezett felvételről, ő azonban az egyik államtitkárára, Sztáray Péterre bízta a feladatot.

„Bátorság, tisztelet, méltóság, szabadság, hazaszeretet, szolidaritás”, a külügyminiszterek a videóban ezekkel a szavakkal üzennek az ukránoknak. Sztáray szava a „sokszínűség” volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.