Egyre többen keresnek rá gyermekbántalmazást ábrázoló képekre, 1,8 millió fonttal támogat egy blokkoló appot az EU

TECH
2023 február 23., 06:58

A gyermekabúzust ábrázoló képek iránti kereslet az elmúlt években akkorára nőtt, hogy a bűnüldöző szervek már nem képesek nemzetközi szinten eljárni az online szexuális abúzus ellen, írta a Police Foundation tavalyi jelentésében. Éppen ezért szállt be 1,8 millió fonttal az EU egy ilyen tartalmakat blokkoló alkalmazás fejlesztésébe. Az alkalmazást prevenciós célzattal hozták létre, bárki letöltheti, aki úgy érzi, vonzódik hasonló tartalmakhoz, és szeretne segítséget kapni a leálláshoz.

photo_camera Fotó: ARNE DEDERT/dpa Picture-Alliance via AFP

A Salus nevű alkalmazás mesterséges intelligencia segítségével, valós időben azonosítaná és blokkolná a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagokat. A gyermekbántalmazással kapcsolatos anyagok felkutatásával, megjelölésével és eltávolításával foglalkozó Internet Watch Foundation is segíteni fog a brit SafeToNet által fejlesztett mesterséges intelligencia kiképzésében.

A SafeToNet munkatársa szerint az alkalmazás nem jelentheti majd fel a felhasználókat a rendőrségen, különben senki nem használná. „A letartóztatás nem megoldás. Úgy gondoljuk, hogy a megelőzési oldalon dolgozhatunk, és csökkenthetjük a keresletet és az elérhetőséget” - mondta Tom Farell a BBC-nek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.