Évtizedek óta nem adtak akkora emelést dolgozóiknak a japán autógyárak, mint most

külföld
2023 február 23., 08:46
comments 2

Az elmúlt évtizedek legnagyobb béremelését jelentette be két japán autógyártó óriás, a Toyota és a Honda. Persze ennek az is az oka, hogy az elmúlt negyven évben most a legmagasabb az infláció Japánban, amely az elmúlt évtizedekben inkább deflációval, mint inflációval küzdött. A decemberi statisztikák szerint akkor éves szinten már négy százalék volt az infláció.

Munkás a Honda szajamai összeszerelő üzemében 2011. április 18-án.
photo_camera Munkás a Honda szajamai összeszerelő üzemében 2011. április 18-án. Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

A BBC beszámolójából az nem derül ki, hogy a két autógyártó pontosan mennyivel emeli dolgozói bérét. Csak az, hogy a Toyota vezetése szerint mindenben teljesítik a szakszervezetek kérését, amely az elmúlt húsz év legnagyobb béremelését jelenti. A Toyota éppen munkába álló új elnöke, Szato Kodzsi reményei szerint döntésük a teljes japán autóiparra hatással lesz, és "őszinte párbeszédhez vezet majd minden vállalat vezetése és munkavállalói között".

A Honda szóvivője is azt mondta, hogy "teljes mértékben megválaszolták" szakszervezeteik követeléseit, és a béremelés a legnagyobb az elmúlt három évtizedben. A döntést ők sem részletezték, csak annyit árultak el, hogy a legnagyobb mértékben a fiatal munkavállalók bére növekedik majd, mert a kezdőfizetéseket emelik meg a legjobban.

"A nehéz üzleti körülmények ellenére a végvezetésnek erős szándéka volt olyan környezetet teremteni, ahol minden munkavállaló a sürgősség érzetével végezheti a munkáját" - mondta a Honda szóvivője.

Idén év elején Kisida Fumio miniszterelnök felszólította a japán vállalatokat, hogy emeljék meg az emelkedő árak miatt gondokkal küzdő munkavállalóik fizetését. Januárban az Uniqlo divatáruházlánc tulajdonosa például akár 40 százalékot is elérő béremelést jelentett be. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.