Gyorsan eszkalálódik a helyzet Izraelben a hadsereg ciszjordániai rajtaütése után

külföld
2023 február 23., 07:41

Gyorsan eszkalálódik a helyzet Izraelben azután, hogy az izraeli hadsereg szerdán rajtaütést hajtott végre a ciszjordániai Nabluszban. Az akcióban 11 palesztin vesztette életét. A rajtaütésre válaszul a megszállt területek másik részéről, a Gázai-övezetből rakétákkal kezdték lőni Izraelt, amire válaszul az izraeli légierő kezdte bombázni Gáza városát.

Füstfelhő Gázaváros fölött az izraeli légierő reggeli csapása után 2023. február 23-án.
photo_camera Füstfelhő Gázaváros fölött az izraeli légierő reggeli csapása után 2023. február 23-án. Fotó: ASHRAF AMRA/Anadolu Agency via AFP

A palesztinok hat rakétát lőttek ki Izrael déli részére. A hat rakétából ötöt leszedett az izraeli légvédelem, a hatodik egy mezőre hullott. Áldozatokról és károkról nem érkezett jelentés.

Az izraeli hadsereg 2023. február 22-én hajtott végre nagyszabású akciót Nablusz városában. A rajtaütésben 11-en életüket vesztették, a palesztin források szerint száznál többen sérültek meg.
photo_camera Az izraeli hadsereg 2023. február 22-én hajtott végre nagyszabású akciót Nablusz városában. A rajtaütésben 11-en életüket vesztették, a palesztin források szerint száznál többen sérültek meg. Fotó: ISSAM RIMAWI/Anadolu Agency via AFP

Az izraeli hadsereg szerda reggel kezdett akcióba Nabluszban. Három palesztin szélsőségest készültek elfogni, ők mind életüket vesztették a rajtaütés során kirobbant tűzharcban, amiben még nyolc másik ember, köztük egy 72 éves férfi és egy kamasz is életét vesztette. Palesztin tisztviselők szerint a rajtaütés során legalább 103 ember szenvedett sérüléseket, köztük sokan lőtt sebeket.

A szerdai rajtaütés után azonnal tiltakozások robbantak ki a gázai övezetben is.
photo_camera A szerdai rajtaütés után azonnal tiltakozások robbantak ki a gázai övezetben is. Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP

A nabluszi rajtaütés a legkomolyabb ilyen akció volt az elmúlt egy évben, amiben egyre feszültebbé vált a helyzet a megszállt területeken és Kelet-Jerizsálemben. A legutóbbi nagy izraeli rajtaütés után, januárban a palesztin szélsőségesek megtorlásból egy kelet-jeruzsálemi zsinagógánál végrehajtott támadásban hét izraelivel végeztek. (Via The Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.