Kijevben lép fel a Laibach

KULTÚRA
2023 február 23., 11:45
comments 3

Március 31-én Kijevben koncertezik a kultikus szlovén zenekar, a Laibach. A háború kitörése óta ők az első külföldi zenekar, amelyik Kijevben lép fel.

Milan Fras (legelől), a Laibach frontembere az idei északisívébé megnyitóján a szlovéniai Kranjska Gorában, 2023. február 21-én.
photo_camera Milan Fras (legelől), a Laibach frontembere az idei északi sívébé megnyitóján a szlovéniai Kranjska Gorában, 2023. február 21-én. Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Szerdán kiadott közleményük szerint a koncert címe Eurovision, amely egyrészt utalás egy korábbi szerzeményükre, másrészt pedig arra, hogy idén a szabályok szerint Ukrajnában kéne rendezni a dalfesztivált, amit tavaly egy ukrán zenekar nyert, de a háború miatt Liverpoolban rendezik meg májusban.

Amíg Európa a szabadságot és a szolidaritást készül ünnepelni az Eurovízión, a Laibach visszaviszi az eseményt Ukrajnába. Oda, ahová tartozik, és ahol Európa egyetlen igazi és valóságos víziója található jelenleg" - írták közleményükben. A koncerttel Ukrajnát és az ukránokat támogatják Oroszország elleni harcukban. Az esemény teljes bevétele jótékony célokat szolgál, Ukrajnában tevékenykedő állatvédő szervezeteknek ajánlották fel.

A Laibach, Szlovénia legismertebb zenekara 1980-ban alakult az akkori Jugoszláviában. Az együttes eredetileg képzőművész csoportként indult, majd egy összművészeti szerveződés zenei leágazása lett. Már korai koncertjeik és performanszaik botrányt okoztak, a provokatív céllal használt náci jelképekkel a kommunista jugoszláv állam szívébe találtak. A betiltások és hatósági eljárások ellenére a Laibach 1985-től lemezeket adhatott ki, és a nemzetközi színtéren is ismert lett. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.