Trump lányát és vejét is beidézte a január 6-i puccskísérletet vizsgáló különleges ügyész

külföld
február 23., 07:50

Vádesküdtszék előtt kell vallomást tennie a 2021. január 6-i puccskísérlet körülményeiről Donald Trump lányának és vejének. Ivanka Trumpot és Jared Kushnert a Capitolium ostromába torkolló zavargást és annak előzményeit, Trump és stábja az elnökválasztás eredményének kihirdetését megakadályozni hivatott szervezkedését vizsgáló különleges ügyész, Jack Smith idézte bíróság elé.

photo_camera Donald Trump és lánya, Ivanka egy iowai gyárlátogatáson 2018 nyarán. Fotó: SAUL LOEB/AFP

Smitht tavaly novemberben Merrick Garland igazságügyi miniszter nevezte ki, különleges ügyészként teljes szabadságot élvez a puccskísérlet vizsgálatában. Ugyanő vezeti a vizsgálatot a Trump floridai otthonában talált titkos akták ügyében is.

A puccskísérlet részeként Smith nem csupán a január 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében nyomoz. Vizsgálja azt is, hogyan próbáltak Trump és szövetségesei kamu elektorokat választani, hogy ezzel is kétségbe vonják az elnökválasztás végeredményét, és megakadályozzák a győztes, Joe Biden beiktatását.

A vizsgálat részeként Smith már bíróság elé idézte Mike Pence egykori alelnököt, Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadót és Mark Meadowst, a 2024-es elnökválasztáson újra indulni szándékozó Trump egykori kabinetfőnökét. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.