Lengyelország leszállította az első Leopard tankot Ukrajnának

háború
2023 február 24., 13:03

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter az orosz invázió első évfordulóján jelentette be, hogy leszállították az első Leopard tankot Ukrajnának. Összesen 14 Leopardot ígértek oda, valamint szovjet típusú harckocsikból is sokat küldtek.

Leopard 2-es harckocsi egy hadgyakorlaton
photo_camera Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A Spiegel pedig arról ír, hogy Svédország 10 Leopard tankkal (2A6 és 2A5 típusok) csatlakozik az európai támogatók sorához. Németország 14 Leopardot 2-es ígért, Portugália három 2A6-os típusú Leopard harckocsit fog szállítani, míg Spanyolország hat régebbi, 2A4-es típusú Leopard harckocsit akar megjavítani, hogy aztán Ukrajnnának adja őket. Kanada négy darab Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, miután Németországtól megkapta a szükséges exportengedélyt. Valamint az európai országok 2024 első vagy második negyedévéig legalább három zászlóaljra való Leopard 1-es harckocsit terveznek Nyugatról Ukrajnába küldeni

Ugyanakkor az amerikai gyártmányú Abrams tankok leszállítása akár még egy évig is eltarthat. Az USA egyelőre vizsgálja a leszállítás módját.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.