Spanyolország és Kanada is ad Leopard tankokat Ukrajnának

háború
2023 január 26., 21:01

Spanyolország és Kanada is ad Ukrajnának Leopard 2 típusú páncélosokat, a spanyol harckocsikat először üzemképessé kell tenni – jelentették be Madridban és Ottawában.

„Már értesítettük az ipart, mert Zaragozában egy sor Leopard 2A4-es van, amik már jó ideje üzemképtelenek” – mondta el a spanyol miniszter, aki szerint meg kell vizsgálni, hogy a tankok közül hányat lehet újra üzemképessé tenni, hogy tervezni lehessen a szállítást.

Egy német Leopard 2 tank 2022. június 7-én.
photo_camera Egy német Leopard 2 tank 2022. június 7-én. Fotó: Michael Kappeler/dpa via AFP

Miután Németország szerdán beleegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott.

De Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök még nem mondta el, hogy a fegyveres erők állományából hány darab páncélost engedne át katonai segély gyanánt. Robles szerint a kérdést még meg kell vitatni a szövetségesekkel.

Spanyolországnak összesen több mint 108 Leopard 2A4-es típusú tankja van, amiket használtan vett Németországtól. A harckocsik közül 55 az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területén szolgálnak, a többi Zaragozában található. Robles tavaly nyáron beszélt arról, hogy a zaragozai állomány „teljesen lepusztult”, bevethetetlen állapotban van.

Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerint Ottawa négy darab Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, miután Németországtól megkapta a szükséges exportengedélyt. Szerinte ez jelentősen segíteni fog az ukrán fegyveres erőknek. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.